Rien Poortvliet

Hierbij een ode aan een Nederlandse grootheid in illustraties, tekeningen, schilderijen en verhalen ect was getekend Rien Poortvliet, ook wel een voorbeeld voor mij als schilder. Text is afkomstig van de officiële Rien Poortvliet museum mijn dank hiervoor.

 

Wie van de natuur houdt, is liefhebber van het werk van Rien Poortvliet. Hij stapte graag de natuur in om vervolgens al dat mooie in z’n atelier te gaan schilderen. Veel van zijn schilderijen gaan over de jacht, het boerderijleven en over de dieren in alle soorten en maten. Rien Poortvliet was een buitenman, jager en schilder. Hij verstond als geen ander de kunst je in contact te brengen met de schoonheid en eigenaardigheid van het leven op aarde. Hij zag zichzelf als een tekenend verhaalverteller. Zijn tekeningen vertellen zelf voor het grootste deel het verhaal al, hooguit met een kleine titel of opschrift. Zijn volledige portfolio kan op zijn minst indrukwekkend genoemd worden. Hij vatte alles samen in realistische tekeningen die direct zijn liefde voor de natuur lieten zien.

Ook kon hij zich als geen ander verplaatsen in situaties die zich vroeger hebben voorgedaan. Dat is goed te zien in zijn bekende en geliefde boek Langs het tuinpad van mijn vaderen.

In Jachttekeningen is de liefde van de jager voor het wild op schitterende wijze gestalte gegeven. En De vossen hebben holen is een mooi en leerzaam boek van Rien Poortvliet over het doen en laten van het wild in ons land.

In Te hooi en te gras blikt Rien Poortvliet met heimwee terug op het traditionele boerenbedrijf en plattelandsleven. Een boek over boeren, boerderijen, vee en nog veel meer. Prachtige tekeningen die nu onder andere zijn gebruikt op een schitterend servies.

Andere boeken die grote bekendheid kregen zijn Braaf, Het brieschend paard en Van de hak op de tak.

En dan zijn er natuurlijk de kabouters! Samen met Wil Huygen maakte hij twee zeer populaire kabouterboeken Het leven en werken van de kabouter en De oproep der Kabouters, waarvan de eerste zijn 61e druk beleefde. Met de kabouterserie verwierf Poortvliet internationale bekendheid.

 

 

Was getekend Rien Poortvliet

Dit boek geeft een uitgebreid overzicht van het werk van Rien Poortvliet uit zijn tekenboeken, aangevuld met de mooiste platen van zijn kalenders. Alle thema’s van Poortvliet komen aan bod: de jacht, dieren in het wild, het boerderijleven, honden, de bijbel, de geschiedenis en natuurlijk de kabouters. Het biedt een overzicht van zijn gehele oeuvre in een variatie van schetsen, aquarellen, humorvolle tekeningen en prachtige olieverfschilderijen. Rien Poortvliet: een veelzijdig en getalenteerd kunstenaar.

Auteur: Rien Poortvliet

Prijs voor het boek is 24,95

Te verkrijgen in de Rien Poortvliet webshop >> ga hier naar het boek <<

 

 

 

Rien Poortvliet zijn laatste interview voor zijn overlijden in september 1995

zie hieronder het interview op YouTube

Bezoek gezellig een dagje naar het Rien Poortvliet Museum op het eiland Tiengemeten.

>> Meer info vind je hier op de website van het museum <<

Webshop met

Rien Poortvliet producten

> Bezoek de Rien Poortvliet webshop <

Voor een korte indruk zie deze video hieronder van mijn bezoek aan het Museum in augustus 2023, veel kijkplezier.

Translate »